Hoe gaat het verder als je bij mij komt voor begeleiding? Eerst is er een intakegesprek. Dit is een eerste kennismaking tussen jou, je ouder(s) en mij. Ik leg dan uit hoe ik werk, we praten over de hulpvraag, daarmee bedoel ik de reden dat je bij mij komt en we maken praktische afspraken.

Dan gaan we drie of vier keer aan de slag. Dat is het eerste deel van de begeleiding. In dit deel probeer ik je hulpvraag nog beter te begrijpen. Waar heb je last van, hoe komt dit, op welke momenten. Waar zou je mee geholpen zijn? Ik leer je daarbij beter kennen en ik probeer erachter te komen welke begeleiding het meest geschikt is voor jou. Dat heet integratief werken.

Als dat duidelijk is, dan stel ik voor mezelf een behandelingsplan op. We gaan dan nog een aantal keren, ongeveer 5 of 6 keer, aan het werk. De bedoeling is dat je leert om te gaan met datgene waar je voor komt, zodat je er daarna minder last van hebt.

Hoezo aan het werk?

Wat gaan we doen: spelletjes, rollenspellen, tekenen, knutselen, verhalen luisteren, kletsen etc. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je zelf leuk vindt.

Ben je na mijn begeleiding een ander kind geworden?

Nou, nee. Dat is niet de bedoeling. Je bent die je bent, met je sterke kanten en met je zwakke kanten. En zoals je bent is dat prima! Het is wel fijn als je na mijn begeleiding hebt leren omgaan met datgene waar je voor kwam, dat je hierbij sterker in je schoenen staat.

En hoe zit het met de privacy?

Alles wat we doen blijft tussen ons. Als er een gesprek is met je ouders, bereiden we dat samen voor. Mochten er dingen zijn die je liever voor jezelf houdt, dan houden we daar rekening mee. Mocht je me zo iets belangrijks verteld hebben waarvan ik denk dat het echt heel belangrijk is om dat wel met je ouders te bespreken, dan hebben we het daar samen eerst over. Daar komen we altijd wel uit. Als er een reden is om bijvoorbeeld met leraren van school te overleggen over jou, dan bereiden we dat ook samen voor. Op deze manier zorgen we ervoor dat je altijd weet wat er over jou besproken wordt en komt er niets aan bod wat jij niet wil.

Heb je hier vragen over?

Informeer gerust.