Veel tekst op deze website is bedoeld voor je ouders of andere begeleiders. Zij willen (ook) graag snappen wat ik precies doe. Gaat dat allemaal wel goed en ben jij wel veilig bij mij? Zijn jouw gegevens wel veilig? En hoe zit dat met betalen? JIJ bent echter ook belangrijk want WIJ gaan samenwerken aan jouw hulp vraag! Daarom staat op deze pagina uitleg die speciaal voor jou bedoeld is.

Kennismaking

Hoe gaat het verder als je bij mij komt voor begeleiding? Eerst is er een intakegesprek. Dit is een eerste kennismaking tussen jou, je ouder(s) en mij. Ik leg dan uit hoe ik werk. We praten over de hulpvraag, daarmee bedoel ik de reden dat je bij mij komt en we maken praktische afspraken. Het kan zijn dat jij of ik, of je ouder(s) denken dat het toch niet zo handig is om verder te gaan. Er is toch geen hulp nodig, of iemand anders kan je beter helpen. Geen probleem. Dat gebeurt. Dan zeggen we dag. Als het op een ander moment toch nodig is dan bellen we gewoon weer.

Hoe ziet het eruit?

Wij spreken af in mijn kamer. Daar is het lekker rustig en hebben we uitzicht op de straat. Ik woon in het centrum van Valkenswaard, op bijvoorbeeld 4 minuutjes fietsen van Were-Di en 3 minuutjes van Basisschool De Smelen. Hier zie je twee foto’s van de ruimte waar we afspreken.

Aan het werk

Dan gaan we drie of vier keer aan het werk. Dat is het eerste deel van de begeleiding. In dit deel probeer ik je hulpvraag nog beter te begrijpen. Waar heb je last van? Hoe denk je dat dit komt? Op welke momenten zie je dat? Waar zou je mee geholpen zijn? Ik leer je daarbij beter kennen en ik probeerde snappen welke begeleiding het meest geschikt is voor jou. Dat heet integratief werken ofwel dingen combineren zodat deze elkaar aanvullen of een geheel vormen.

Als jouw vraag duidelijk is en ik denk dat ik je kan helpen dan stel ik voor mezelf een plan op, een behandelingsplan. We gaan dan nog een aantal keren, ongeveer vijf of zes keer, aan het werk. De bedoeling is dat je leert om te gaan met datgene waar je voor komt, zodat je er daarna minder last van hebt.

Hoezo?

Aan het werk?Wat gaan we doen? spelletjes, rollenspellen, tekenen, knutselen, verhalen luisteren, kletsen etc. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je zelf leuk vindt.
Ben ik een ander kind op het eind?Nou, nee. Dat is niet de bedoeling. Je bent die je bent, met je sterke kanten en met je zwakke kanten. En zoals je bent is dat prima! Het is wel fijn als je na mijn begeleiding hebt leren omgaan met datgene waar je voor kwam, dat je hierbij sterker in je schoenen staat.
Wat vertel je mijn ouder(s)?Alles wat we doen blijft tussen ons. Als er een gesprek is met je ouders, bereiden we dat samen voor. Mochten er dingen zijn die je liever voor jezelf houdt, dan houden we daar rekening mee. Mocht je me zo iets belangrijks verteld hebben waarvan ik denk dat het echt heel belangrijk is om dat wel met je ouders te bespreken, dan hebben we het daar samen eerst over. Daar komen we altijd wel uit.
Bel je ook naar school?Als er een reden is om bijvoorbeeld met leraren van school te overleggen over jou, dan bereiden we dat samen voor. Op deze manier zorgen we ervoor dat je altijd weet wat er over jou besproken wordt en komt er niets aan bod wat jij niet wil.
Ik heb nog meer vragenBel me even! Dan praten we er over. Dat doe ik liever niet per mail of WhatsApp omdat ik niet zeker weet wie bij jou de mailtjes of appjes allemaal kan lezen. Wat jij vraagt blijft zo zeker tussen ons