Je kunt niet in iemands hoofd kijken. Hoe ga ik dan met jou samen onderzoeken wat je nodig hebt om tot leerprestaties te komen, om ‘beter te kunnen leren’. Om dat goed te snappen heb ik een aantal trainingen gedaan. Ik ben zowel gediplomeerd Jeugdbreincoach als Leren Leren Specialist. Ook ben ik Ik Leer Leren trainer.

Ik ga met name samen met je kijken naar wat maakt dat het leren niet zo goed lukt en we gaan kijken welke concrete dingen hierbij zullen gaan helpen. Als het leren makkelijker gaat en de resultaten worden beter, dan wordt het ook een stuk makkelijker om er moeite voor te doen. Twee belangrijke zaken moet ik daarvoor eerst een beetje uitleggen:

1 – Executieve Functies

Executieve functies zijn leervaardigheden zoals planning, organisatie, starten met een taak, de aandacht vasthouden, weten hoeveel tijd je nodig hebt etc. Deze functies zijn tijdens de tienertijd nog in ontwikkeling, dat maakt dat het voor een scholier lastig kan zijn het huiswerk in te plannen, eraan te beginnen en in te zien op welke manier een vak het makkelijkst te leren is. Door te kijken naar welke van deze functies wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, kunnen we heel specifiek, concreet op zoek gaan naar wat er nodig is om tot leren te komen. Wellicht herken je het engelse woord ‘to execute’ (uitvoeren) hier wel in.

2 – Tekstbegrip strategie

Met de Tekstbegrip strategie leer je door het maken van structuurmappen (een soort mindmappen) taal te gaan begrijpen en de verbanden te leren leggen. Hierdoor is het makkelijker om de informatie te onthouden.

Waar gaan we dan naar kijken?

  • Wat zijn de sterke en minder sterke executieve functie 1 en dan gaan we hiermee concreet aan de slag. Hiervoor maak ik een plan.
  • Welke manier van leren past bij jou?
  • Hoe kun je efficient teksten leren; een mooie tool hierbij is de Tekstbegrip strategie2
  • Kunnen we ontdekken waarom je je niet zo goed kunt concentreren?

Groepstraining Leren Leren

De begeleiding bij Leren Leren kan prima individueel. De Leren Leren begeleiding of de Ik Leer Leren training kan ook in kleine groepjes van maximaal 4 kinderen aangeboden worden. In groepjes op scholen is ook mogelijk.
Mail me of bel me voor meer informatie daarover.